Plantaardig eten
De mens is omnivoor
De mens kent vele essentiële voedingsstoffen die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze moeten via de voeding worden opgenomen. Sommige daarvan zijn niet, nauwelijks of moeilijk verteerbaar in plantaardige vorm voorhanden (bijvoorbeeld EPA– / DHA–vetzuren, ijzer en zink, vitamine B4 (choline) B12 en D en essentiële aminozuren zoals methionine en thryptofaan). Meer en meer raden wetenschappers kwetsbare groepen zoals kinderen en zwangere vrouwen af om uitsluitend planaardig te eten. Wij hebben als mens een beetje dierlijke producten nodig om alle essentiële en semi essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen en gezond te functioneren.
De opkomst van vleesvervangers en veel zwaar bewerkte voeding (‘processed food‘) met E-nummers en chemische toevoegingen is naar ons idee niet de weg die we op moeten. Vlees moet onderdeel blijven van een gezond voedselpatroon. Misschien wat minder vaak,maar eet beter vlees. Voedzaam en smaakvol. van varkens waarvan je de herkomst kent.
Marginale gronden
Laten we op vruchtbare geschikte gronden een groeiend areaal landbouwgrond inzetten voor productie van voeding voor de mens in plaats van het verbouwen van veevoeding. Om de groeiende wereldbevolking te voeden zouden dieren niet meer moeten concurreren met mensen om voeding.
Reststromen en voor mensen ongeschikte oogsten
Geschikte landbouwgrond moet in toenemende mate worden ingezet om humane voeding te telen. Oogsten van ongeschikte kwaliteit voor humane voeding, oogstresten (stro,etc.), maar ook reststromen van de voedingsindustrie zijn te gebruiken als veevoer. Het vee zet dit om in waardevolle humane voeding zoals melk, eieren en vlees.
Voorbeelden van reststromen van humane voeding, geschikt voor veevoer:
- Bietenpulp (restproduct van o.a. pannekoekstroop en suiker)
- Tarwegries (restproduct van (wit) brood / tarwebloem)
- Maisgluten (eiwitrijk restproduct van maizena en de suikers in frisdranken)
- Wei (restproduct van de kaasbereiding)
- Citruspulp (schillen en vruchtvlees dat overblijft bij productie van sinaasappelsap en citroensap)
- Aardappelstoomschillen (restproduct van productie van frites, puree en aardappelspecialiteiten)
- Tarwezetmeel (restproduct bij de winning van van humane voeding geschikt tarwezetmeel)
- Bierbostel (restproduct van de bierbrouwerij)
De hoeveelheid voeding van dierlijke herkomst per persoon kan en moet wellicht omlaag, maar dierlijke producten moeten onderdeel van onze voeding blijven. Deze zijn goed voor ons welzijn en onze omgeving (benutten van alle gronden, verwerken van resten) en dragen bij aan de opdracht om de groeiende wereldbevolking te voeden. Laten we dierlijke producten produceren tegen de hoogste standaard, betaalbaar voor iedereen maar met een minimale belasting voor dier en milieu.
Kringlopen sluiten
Om de groeiende wereldbevolking te voeden zouden dieren geleidelijk minder, en uiteindelijk niet meer moeten concurreren met mensen om voeding. In arme culturen wordt niet begrepen dat in de westerse wereld graan aan varkens en kippen wordt gevoerd. “De dieren van de rijken zouden niet het graan van de armen moeten eten”. Evenzo zou de productie van groene energie (vergisters, bio diesel, bio ethanol, en zonnepanelen op landbouwgrond) niet moeten concurreren met veevoeding.
Het gebruik van diermeel (slachtresten) in veevoeding is bij wet (nog) verboden. Als we voedselkringlopen optimaal willen sluiten zou dit weer toegestaan moeten worden, zo nodig met uitsluiting van de eigen diersoort. Varkens kunnen prima slachtresten van pluimvee en runderen omzetten in voor de mens geschikte eiwitten. Het gebruik van diermeel in diervoeding zal bovendien bijdragen aan het terugbrengen van de importen van sojaeiwit. Daarmee is ook het milieu en het klimaat gebaat.
Plantaardige reststromen die voor humane voeding ongeschikt zijn, moeten uitsluitend ten goede komen aan diervoeding. Voedselkringlopen zijn alleen te sluiten mét dieren. Het varken is het ultieme kringloopdier!
Respect voor ’t dier
Zonvarken houdt de varkens binnen het 3 sterren Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming. Zijn Zonvarkens daarmee gelukkiger dan andere varkens? Dat is lastig te zeggen. Als een varken goed verzorgd wordt in een stal met 1 ster kan ‘t daar ook gelukkig zijn. Net als dat een mens op een klein flatje niet per se ongelukkiger hoeft te zijn dan iemand in een villa. Geluk en welzijn schuilt in meer zaken dan ruimte.
Als een varken kon kiezen, zou ‘t waarschijnlijk wel voor stro, wroetmateriaal en een ruime leefomgeving met buitenuitloop kiezen, zoals bij Zonvarken het geval is. Een varken toont haar welbehagen met haar staart. Zonvarkens hebben uiteraard lange staarten. Een varken dat lekker in haar vel zit, heeft meestal een krullende staart. Een krul in de staart van het varken is dus eigenlijk het beste keurmerk dat er is; het varken is gelukkig.
Een Zonvarken boerderij is kleinschalig van opzet. De boer kent al zijn zeugen en kan alle dieren voldoende aandacht en zorg geven.
Diervriendelijker stal
- Onze zeugen hebben toegang tot een boomgaard; een wei met bomen die schaduw bieden en een modderpoel;
- Onze varkens leven in natuurlijke groepen, biggen blijven 8 weken bij de moederzeug en verhuizen tot de slacht niet naar andere hokken;
- Alle Zonvarkens kunnen naar buiten, het stalklimaat is niet afhankelijk van mechanische ventilatie. Bij stroomuitval of brand kunnen de dieren zelf naar buiten gaan;
- De binnenhokken zijn voorzien van een strobed en de varkens krijgen (deels) voer op de vloer om het natuurlijke wroetgedrag te stimuleren;
- We kiezen voor een kruising die sterke biggen geeft, zodat er minder biggen worden geboren en er minder biggensterfte is;
- We monitoren op CO2, ammoniak, temperatuur en luchtvochtigheid in de stal.
Transparantie
Slachttransport
Varkens zijn nodig in een efficiënt voedselsysteem. Een varken is het ultieme kringloopdier. Zonvarkens worden diervriendelijker gehouden, met respect voor de natuurlijke behoeften en instincten van de dieren.
Klimaatvriendelijk
Respect voor ’t milieu en de omgeving
In onze stallen zijn diverse innovaties toegepast, waaronder diverse op milieugebied.
- Fijnstof; ioniserende lampen in de stal laten de fijnstof neerslaan en deze wordt vervolgens met de mest de stal uitgeleid
- Ammoniak ontstaat waar vaste mest en urine bij elkaar komen. In de Zonvarkenstal wordt de vast mest dagelijks uit de stal geleid (dagontmesting) zodat ammoniakontwikkeling maximaal wordt gereduceerd.
- Geur: de systemen om fijnstof en ammoniak te reduceren hebben beide ook en zeer positieve uitwerking op het elimineren van geuruitstoot. De voersamenstellingen met lagere eiwitgehalten dragen daarnaast bij aan minder stankvorming in de mest.
Zonvarken
In het jaar 2050 zijn er wereldwijd 10 miljard mensen, bijna 3 miljard mensen meer dan vandaag de dag. Er moet in de komende 40 jaar meer voedsel worden geproduceerd dan er in totaal is voortgebracht in de afgelopen 6.000 jaar! Efficiënte voedselproductie is noodzaak. Varkens zijn onmisbaar in een efficiënt voedselsysteem.
Met Zonvarkens zetten we een stapje in die richting. We gaan voor maximale maatschappelijke acceptatie terug naar kleinschalige bedrijven, maar wel met de technieken en kennis van nu. Zonvarken produceert varkensvlees op een efficiënte manier, tegen een toegankelijke prijs voor iedereen met oog voor dierenwelzijn, milieu en de boer. Zonvarken is misschien wel de beste balans tussen efficiënt, diervriendelijk, boervriendelijk, milieuvriendelijk en klimaatvriendelijk.